Tillagning

Utan tillagning

Vissa växter går att äta direkt utan tillagning. Det ger dig något att pyssla med och skapar en ”mättnadskänsla”. För att du ska tillgodogöra dig alla viktiga näringsämnen så bör du nästan alltid tillreda växterna.

Kokning

Det allra vanligaste sättet att tillreda ”överlevnadsmaten” är genom att koka soppa eller te. Fördelen med detta är att man samtidigt renar vattnet. Koktiderna brukar vara c: a 20-30 minuter. För rötter kan man med fördel koka upp och låta koka i 15-20 minuter, häll av vattnet och låt därefter koka upp igen 20-30 minuter. En metod för att få bort lite av beskheten.

 

Kokgrop

För att tillreda kött, fisk eller växter har flera olika ursprungsbefolkningar använt kokgropen som metod. I Sverige har man hittat fynd av kokgropsrester som är omkring 5 000 år. Under bronsåldern kan groparna varit så stora som 5 meter i diameter.

 

Rostning

Ett annat sätt att förbättra smaken på rötter med är att rosta rötterna. Skiva roten som små ”slantar”. Lägg dessa nära men inte i kontakt med lågorna i elden. Rosta till roten torkat och minskat något i storlek. Koka därefter roten enligt beskrivning

Urlakning

Vi kommer beskriva tre olika metoder för urlakning. Urlakning är en metod för att ta bort en del av växternas beska ämnen och samtidigt tillreda så att vi kan tillgodogöra oss näringsämnena.

Asklut

Blanda 2 delar vatten med 1 del aska. Värm och låt det sjuda i 11⁄2 – 2 timmar alternativt låt det stå i kall blandning i minst 20 timmar. Sila bort askan och skölj noggrant flera gånger. Koka därefter växten/laven i c:a 30-40 minuter.

Med hushållsbikarbonat eller bakpulver

Blanda 2 msk hushållsbikarbonat eller 4 msk vanligt bakpulver per liter vatten och fortsätt enligt ovan.

 

Med enbart vatten

Lägg lavarna i tre gånger så mycket vatten som lav. Se till att hela laven blöts upp ordentligt. Låt stå i minst 2-3 dygn. Denna metod gör att vi kan tillgodogöra oss näringen men laven/växten
smakar fortfarande mycket beskt!