Meny Stäng

Användbara växter

Här har vi sammanställt några av våra favoriter när det kommer till användbara och ätliga växter. Det är alltid viktigt att du är säker på vad du plockar och stoppar i dig. Även om det inte är fullproppat av dödligt giftiga växter så finns dom även i våra svenska skogar. När man övar så är det också viktigt att vi följer allemansrätten och plockar växter med försiktighet även om de inte är fridlysta.

Björk (Betula)

Björken är en intressant och mångsidigt träd som har en viktig roll i den svenska floran. Med sina vita stammar och ljust gröna blad är björkar lätta att känna igen och älskade av många. Med runt 40 olika björkarter i Sverige, är björken det vanligaste lövträdet i landet.

Björkens knoppar är inte bara dekorativa utan också ätbara. De kan samlas in på våren innan bladen börjar spira och kan ätas antingen kokta eller råa. Knopparna har beskrivits som smakrika och näringsrika, och folk har använt dem i överlevnadssituationer. Ett annat användningsområde för björken är dess blad. Björkbladens avkok kan drickas som ett te och är känt för sina rensande egenskaper. Avkoket härstammar från gamla traditioner och sägs ha hälsobringande effekter

Inte nog med att björkens blad kan användas för att brygga avkok, utan de innehåller även saponin, ett naturligt tvålämne. Förr i tiden brukade folk faktiskt samla in björkblad för att använda som tvättmedel för kläder och som rengöringsmedel.

Björkens användningsområden sträcker sig även till hantverk och överlevnad. Till exempel kan de tunna och flexibla grenarna från björken användas som snören eller bindmaterial vid konstruktioner i skogen eller i trädgården.

Aktivitet
Här kan du se hur du gör en ”tvättmaskin”.Läs mer på Wiki
Brännässla
Urtica dioica

Läs mer på Wiki
En
Juniperus communis

Läs mer på Wiki
Gran
Picea abies

Läs mer Wiki
Gåsört
Potentilla anserina

Läs mer på Wiki
Kaveldun
Typha latifolia

Läs mer på Wiki
Kärleksört
Hylotelephium telephium

Läs mer på Wiki
Maskros
Taraxacum

Läs mer på Wiki
Nypon
Rosa dumalis

Läs mer på Wiki
Tall
Pinus sylvestris

Läs mer på Wiki
Vass
Phragmites australis

Läs mer på Wiki