Att göra upp eld

Tändare och tändstickor

De kanske två enklaste och vanligaste sätten att tända en eld. Tändaren är svår att använda vid kyla och båda är värdelösa om de tar slut. Våra vanliga tändstickor har också en mycket stor svaghet i att inte tåla vatten.

Vattensäkra tändstickor

Det finns två möjligheter om du vill ha dina tändstickor vattensäkra. Den ena är att köpa färdiga Överlevnadsstickor för c:a 50 kronor burken. Det andra sättet är att enkelt själv göra dina tändstickor vattensäkra genom att doppa tändsatsen i stearin. Lägg sedan stickorna och en foliepackat plån i en vattentät burk.

Modernt eldstål 

Kallas även ”Det svenska eldstålet”, Från början en svensk uppfinning. En metallsticka som avger gnistor när du drar kniven mot den. Tål alla väder och kan användas om och om igen. Efter lite träning kan du inte vara utan den i skogen. 

Vi samarbetar inte med annonsören, men filmen är bra

Magnesiumelddon

Påminner om det moderna eldstålet. Här finns dock ett tjockt block med magnesiumflisor som lätt antänds.

Brännglas, lupp eller lins 

Om solen skiner kan ett par glasögon, en kameralins eller ett förstoringsglas vara till stor hjälp vid eldtändningen. 

Elddrillning

Om du saknar hjälpmedel är nog den mest realistiska metoden att använda en torr träpinne och låta den ”borra” sig ner genom en träplatta, drillningen skapar ett fint kolpulver genom friktionen då materialen gnids mot varandra. Om du har tur så räcker friktionsvärmen så att man får en pytteliten men rykande het kolhög som belöning.

Tekniken underlättas genom att man lindar en bågsträng ett varv runt pinnen och sedan med hjälp av bågen ”sågar” fram och tillbaka, så att drillpinnen kan rotera mycket snabbt utan att man behöver använda alla sina krafter.