Vi är mycket lyckligt lottade i Sverige - en stor del av våra vattendrag innehåller drickbart vatten. Man bör vid övning alltid tänka på att vattnet ska finnas högre en bebyggelsen i området (om det finns någon). Det kan annars finnas risk för att vattnet är förorenat.
För att hitta vatten kan man gå upp på en höjd och därifrån se förändringar i landskapet, t ex dalgångar eller fördjupningar, som ger tips på vart vattnet finns. Lövträd, vitmossa och liknande naturtyper trivs bäst i fuktiga områden. Tall, Islandslav och blåbärsris är tyvärr mindre bra tecken (trivs där det är ganska torrt). Andra sätt är att finna vatten är att följa djurstigar eller att leta runt myrstackar. Vatten från mossar går ofta att använda
Vintertid
Under vintern kan man hugga en vak, smälta is eller i sista hand smälta snö. Tänk på att gräva minst 40 cm ner i snötäcket för att få renast snö. Isen ger dig dock nästan dubbla mängden vatten i förhållande till snö. Rena alltid ditt vatten – du har inte råd att bli magsjuk. Undvik att dricka kallt vatten i en överlevnadssituation – magen har svårt att ta emot vattnet och det finns risk för att du får magproblem.
Glöm allt som står i gamla överlevnadsböcker om att dricka egen urin
eller saltvatten. Det är livsfarligt och torkar ut kroppen!
Drick aldrig vatten som…
· är smutsigt
· är kallt
· luktar eller smakar illa
· är bräckt eller salt
|

|